Fet hy

Fet hy: definition, egenskaper, vård, problem och produkter

Mikaela Höstfors

Fet hy innebär att man har en hy som ofta är oljig och glansig. Om din hud uppvisar dessa symtom och du dessutom drabbas av finnar och andra orenheter så har du sannolikt en fet hy. Enligt 1177 ökar risken för akne om du har en fet hy.

Det som skiljer fet hy från andra hudtyper är talgproduktionen. Fet hy beror på att talgkörtlarna i ansiktet producerar mer talg än de behöver. Det skiljer sig fundamentalt från situationen med torr hud – då talgkörtlarna istället producerar mindre talg än vad som behövs.

Desto bättre finns det många hudvårdsprodukter som kan avhjälpa problemet med fet hy. Ett vanligt missförstånd är att en fet hy inte skulle behöva något fett alls. En fet hy behöver produkter som kan hjälpa till att reglera talgproduktionen men som också återfuktar ansiktet. Det handlar bland annat om produkter innehållandes syror som niacinamide, glykol och salicylsyra.

Dessa produkter kan bistå i att avhjälpa de vanligaste problemen med fet hy. Dessa problem är finnar, porer och kvisslor i ansiktet. En fet hy åldras dock långsammare än en torr och normal hud, då talgproduktionen utgör ett särskilt skydd för hudens åldrande. Med rätt produkter kan du därför avhjälpa problemen med fet hy och få en väl balanserad hudtyp.

Vad är fet hy?

Fet hy är en hudtyp som innebär att man har en hy som ser fet ut och ofta har olika typer av utslag. Det som kännetecknar fet hy är att du har mer talgproduktion i dina talgkörtlar än nödvändigt.

Hur vet man om har en fet hy?

Du vet att du har en fet hy om din hy känns oljig och om du har problem med röda utslag, porer på näsan, kvisslor eller finnar. Symtomen kan skilja sig åt, just för att olika hudtyper är så pass olika.

Vilka egenskaper har fet hy?

De egenskaper som fet hy har är att huden i ansiktet är av glansig karaktär samt att du har utslag i ett T-format område i ansiktet. Det vill säga från ett rakt streck i pannan och ner över näsan.

Vad är skillnaden mellan fet hy och andra hudtyper?

Skillnaden mellan fet hy och andra hudtyper är att fet hy beror på att det produceras för mycket talg i ansiktet. Här förklaras skillnaden mellan fet hy och andra hudtyper.

 • Skillnaden mellan fet hy och torr hud är att fet hud har en överproduktion av talg, medan torr hud har en underproduktion av talg.
 • Skillnaden mellan fet hy och normal hy är att normal hy har en normal talgproduktion.

Vilken hudvård ska man använda på fet hy?

Mindre fet hudvård ska användas på fet hy. Det beror på att produkterna som sådana inte ytterligare ska stimulera talgproduktionen. Nedan listas ett par saker som är bra att tänka på vid val av hudvård:

 • Krämerna som används ska inte vara så feta
 • Hudvård för fet hy behöver också vara återfuktande
 • Välj produkter som rengör porerna på djupet

Vilka ingredienser i hudvårdsprodukter är bäst att använda på fet hy?

Olja och djuprengörande syror är ingredienser i hudvårdsprodukter som är bäst att använda på fet hy. Det kan framstå som märkligt men då oljan löser upp oljan, så är det bra för fet hy. Läs mer om bästa hudvården här. Dessa ingredienser är bra för fet hy:

 • Glykolsyra: rengör porerna på djupet
 • Niacinamide: hjälper till att minska talgproduktionen
 • Salicylsyra: löser upp fett i porer

Hudvårdsprodukter för fet hy

Det finns flera hudvårdsprodukter som är bra för dig som har fet hy. Det viktiga är att du väljer produkter som hjälper kroppen att reducera talgproduktionen. Skälet för detta är att den feta hyn är ett resultat av för mycket talg. Välj en hudkräm som inte är allt för fet, men som också återfuktar huden.

Efter att du har tvättat ansiktet bör du köpa ett serum med exempelvis glykolsyra eller niacinamide som bidrar till att förebygga och avhjälpa problem med porer och utslag. Dessa syror ger inte effekt direkt men om du använder dem regelbundet morgon och kväll får de relativt snabbt effekt.

Vilka är de vanligaste problemen med fet hy?

De vanligaste problemen med fet hy är att man får utslag, glansig hy och synliga porer. De är även vanligt att man kan få olika typer av röda utslag. Nedan listas de vanligaste problemen med fet hy:

 • Hyn ser glansig eller oljig ut vid ett ytligt betraktande.
 • Finnar i pannan, kring näsan och vid området kring hakan.
 • Porer och pormaskar i ansiktet.

Hur skiljer sig problemen med fet hy mot andra hudtyper?

Det som främst skiljer fet hy mot andra hudtyper är att hyn ser glansig eller oljig ut. Den som har fet hy har också en större benägenhet att utveckla orenheter i ansiktet. Nedan listas hur problemen med fet hy skiljer sig mot andra hudtyper:

 • Den som har fet hy har en större benägenhet att utveckla finnar och pormaskar än en person med torr hy. Det är ovanligt med finnar hos en person med torr hy.
 • Den som har en normal hy, kan från tid till annan drabbas av torra segment i ansiktet. De problemen finns inte hos den som har fet hud.
 • Normal eller torr hud åldras i många fall snabbare, än den som har en fet hy. Det beror på att talgproduktionen skyddar huden från åldrande.

Header-bilden i den här artikeln är tagen av Linh Ha