Plattång för alla hårtyper: rakt, lockigt, tunt, tjockt och baserat på längd

Plattång för alla hårtyper: rakt, lockigt, tunt, tjockt och baserat på längd

Petra Ljunghov

Det finns alltid en typ av plattång som är bäst att använda baserat på hårtextur, hårets längd och hur gammalt det är. Att förstå texturen på sitt hår är viktigt för att kunna definiera vad för typ av plattång som är bäst lämpad för just ditt hår.

Plattänger är utformade på olika sätt, och är därför olika bra att använda på olika hårtyper. Här är en lista på vilken plattång som lämpar sig bäst baserat på hårtyp:

 • Rakt hår: plattång med många värmeinställningar
 • Lockigt hår: smal plattång
 • Långt hår: bred plattång
 • Axellångt hår: värmeplattor ska inte vara bredare än 4 cm
 • Kort hår: liten och smal plattång
 • Behandlat hår: plattång med ångfunktion
 • Åldrande hår: jonisk plattång

Vilken typ av plattång ska man använda: baserat på hårtextur

Den mest lämpliga typen av plattång är baserad på vilken hårtextur man har. Den bästa plattången för rakt hår kommer inte vara densamma för lockigt eller vågigt.

Infografik som visar olika typer av plattänger baserat på hårtextur
Typ av plattång baserat på hårtextur

Vilken plattångstyp ska man använda på rakt hår?

Nedan är de viktigaste sakerna man ska leta efter när man ska använda en plattång på tunt, medeltjockt, eller tjockt rakt hår.

 • Tunt rakt hår: Plattång som kan hålla lägre temperaturer (helst under 148°C).
 • Medeltjockt rakt hår: En modell med brett antal värmeinställningar (helst över 7 st).
 • Tjockt rakt hår: Titan-plattång eftersom det effektivt rätar ut tjockare hårstrån.

Vilken typ av plattång ska man välja för lockigt hår?

Den bästa typen av plattång för lockigt hår beror på hur lockarna i sig ser ut. Här är en lista för vad plattången ska erbjuda beroende på vilken typ av lockar man har.

 • Hår med lösa lockar eller vågigt: Justerbar temperatur är det viktigaste. Den ska också kunna ställas in på en lägre temperatur (150-180°C). Det är också bra att välja en keramisk plattång eftersom dessa distribuerar värmen jämt i löst lockigt hår.
 • Definierade lockar: En smal plattång eftersom det gör det lättare att komma åt och släta ut varje liten lock. Turmalin- eller keramiskt belagda plattor är bäst för definierade lockar eftersom de enligt HSI Professional frisätter negativa joner vilket leder till mindre friss.
 • Tajta lockar: För mycket tighta lockar eller afro-texturerat hår är hög värme det viktigaste (200°C eller högre).

Vad för typ av plattång ska man använda för blandad hårtextur?

För en blandad hårtyp där man har en kombination av olika hårtexturer är det viktigaste att välja en plattång med justerbar temperatur. Det gör att man kan anpassa värmen efter de olika delarna av håret. Då skadas till exempel inte de vågiga delarna av den högre värmen man använt på de lockiga delarna. Här är en lista på saker att leta efter baserat på blandade hårtyper.

 • Kombination av vågigt och lockigt hår: keramisk- eller turmalin-beläggning, joniserande teknologi, flytande plattor (för att det då anpassar sig efter hårets olika delar).
 • Kombination av rakt och vågigt hår: Keramisk beläggning är bäst för det vågiga partiet, och titan-plattänger är bra för tjockare hår (vilket vågigt hår ofta kan vara). En digital temperaturkontroll är att föredra för att ställa in en lägre temperatur på de raka delarna, och högre på de vågiga.

Vilken typ av plattång är bäst baserat på hårets längd?

Olika typer av plattänger är bra för olika hårlängder. En liten eller smal plattång (1,2 till 2,5 cm bred) är till exempel bäst på kort hår, medan en större och bredare (4 till 5 cm) variant är bättre för långt hår. Detta eftersom bredden på plattorna gör att man täcker en större yta åt gången.

 • Långt hår: breda plattor 3,8 till 5 cm breda
 • Medellångt hår: medelstora plattor med 2,5 till 4 cm i bredd
 • Kort hår: smala plattor med 1,2 till 2,5 cm i bredd

Vad för typ av plattång ska man använda på långt hår?

På långt hår är det optimalt att använda en bred plattång eftersom det täcker en så bred yta i taget som möjligt. Det gör att man effektivare och snabbare plattar håret. Värmeplattorna ska vara 3,8 till 5 cm breda.

Vad för plattångstyp är bäst att använda på medellångt hår?

Medellångt eller axellångt hår behöver en plattång som inte är allt för stor, samtidigt som den ska vara lätt att dra runt i håret. Därför är en sladdlös plattång som inte har plattor bredare än 2,5 till 4 cm att föredra.

Vilken typ av plattång är bra att använda för kort hår?

På kort hår behöver man en smidig och smal plattång som lätt kan greppa de korta hårstråna. Därför är en liten plattång att föredra, helst med en lite längre sladd (2,5 m eller längre) eftersom man ofta drar runt plattången extra mycket när man plattar kort hår.

Vilken typ av plattång ska man använda på behandlat hår?

Behandlat hår kräver olika typer av plattänger beroende på vad som gjorts med det. Hår man blekt, permanentat eller slingat hemma behöver en plattång som förebygger ytterligare skador. Eftersom denna process ofta sliter ännu mer på håret än om man gjort likadana behandlingar på salong. Både hår behandlat på salong och hemma kräver dock överlag en skonsammare plattång (till exempel sådana med ånga istället för värmeplattor).

 • Blekt hår: keramiska- eller turmalin-belagda plattor
 • Hår med slingor: keramiska- eller turmalin-plattor och justerbar värmeinställning
 • Permanentat hår: en plattång som använder ånga istället för värmeplattor
 • Hår plattat med värmebehandling: infraröd teknik eller ång-teknik
 • Hår plattat med kemikalier: plattång med joniserande teknologi

Vilken plattångstyp ska man använda för blekt hår?

För blekt hår är keramiska- eller turmalin-belagda plattor bäst eftersom de fördelar värmen jämnt och förebygger skador. Att använda en så låg värme som möjligt (helst 150°C) är också att föredra eftersom hårblekningen redan slitit nog på håret.

Vilken typ av plattång ska man använda på hår med slingor?

Hår med slingor liknar blekt hår och gör sig bäst ihop med en plattång med turmalin- eller keramiska-plattor. Oavsett om man slingat håret hemma eller på salong är det viktigt att det går att justera värmen på plattången.

Vilken typ av plattång ska man använda på permanentat hår?

På permanentat hår är det bäst att använda en plattång med ångfunktion. Eftersom det permanentade håret har en kemiskt behandlad struktur behöver man tillföra fukt, men samtidigt skydda strukturen. En ångplattång hjälper till att återfukta håret samtidigt som man stylar det.

Vad för typ av plattång ska man ha för färgat hår?

Det viktigaste för färgat hår är att plattången har bra temperaturreglering. Enligt Metromode är det också bäst med turmalin- eller keramiskt-belagda plattor på färgat hår eftersom det fördelar värmen jämnt och minimerar skada. En platta med joniserande funktion är också bra på färgat hår eftersom förseglar ytan på håret – det bevarar färgen och ökar glansen. Oavsett om man färgat håret hemma eller på salong kommer håret ha tagit lite skada, därför är det bäst att välja en plattång med en låg värmeinställning.

Här är en lista på vad som definierar en bra plattång för färgat hår:

 • Bra temperaturreglering
 • Keramiskt- eller turmalin-belagda plattor
 • Joniserande funktion
 • Inställning för låg värme (150 till 160°C)

Vad ska man ha för plattång på hår som värmebehandlats eller som plattats med kemikalier?

Det viktigaste på hår som värmebehandlats eller plattats med kemikalier är att plattången kan hålla en låg temperatur, speciellt om man har tunt hår. Det bästa är också keramisk beläggning på värmeplattorna eftersom det är skonsammare mot hår som redan behandlats tidigare. Titan-belagda plattänger ska undvikas!

Vilken plattångstyp ska man använda på åldrande hårtyper?

En plattång som ska användas på åldrande hår ska ha ett alternativ för under 160°C, kunna justera värmen, och begränsa frizzen som uppstår. Joniska material som keramik och turmalin är att föredra eftersom håret då grupperas ihop istället för att bli statiskt. Grått hår eller håravfall är tecken på åldrande och då är skonsamhet av högsta prioritet för att inte snabba på åldrandet.