Hudvård ordlista

Hudvård: ingredienser, ordlista, typer, metoder och termer

Mikaela Höstfors

En ordlista på hudvårdsingredienser, produkter, tekniker och termer är en bra resurs för att navigera genom den enorma mängd termer som är svåra att förstå. Den definierar och förklarar olika ingredienser i hudvård, hudvårdens tekniker och termer.

Innehållsförteckning

Hudvårdsprodukter är viktiga för att vårda huden, och det är viktigt att kunna terminologier och ingrediensernas faktiska egenskaper för att förstå vilken produkt som passar just din hud. Ordlistan inkluderar definitioner av ingredienser, olika typer av hudvårdsprodukter, tekniker som används och hudvårdens terminologi.

Ingredienser

Det finns mängder av ingredienser i hudvårdsprodukter, var och en med sina unika användningar och positiva effekter. Här är de listade:

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett fuktighetsbevarande ämne som hjälper till att hålla huden återfuktad och ger en plumpande effekt.

Retinol

Retinol är en form av vitamin A som används för att förbättra hudens textur och minska tecken på åldrande.

Salicylsyra

Salicylsyra är en betahydroxisyra som används för att behandla akne och exfoliera huden.

Vitamin C

Vitamin C är en antioxidant som skyddar huden mot skador från fria radikaler och ljusnar upp hudtonen.

Niacinamid

Niacinamid är en form av vitamin B3 som minskar rodnad, minimerar porernas storlek och jämnar ut hudtonen.

Peptider

Peptider är korta kedjor av aminosyror som hjälper till att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens fasthet.

Ceramider

Ceramider är lipider som stärker hudens barriärfunktion och hjälper till att behålla fukt.

Tea Tree-olja

Tea tree-olja är en naturlig olja med antibakteriella egenskaper, ofta använd för att behandla akne.

Glycerin

Glycerin är ett fuktighetsbevarande medel som drar till sig vatten, när det läggs på huden hjälper det till att hålla huden mjuk och återfuktad.

Aloe Vera

Aloe Vera är en lugnande och naturlig ingrediens som kommer från Aloe Vera växten. Den är känd för sina anti-inflammatoriska egenskaper, ofta använd i produkter för känslig eller irriterad hud.

Bensoylperoxid

Bensoylperoxid är en antibakteriell ingrediens som effektivt behandlar akne genom att döda bakterier och minska inflammation. Mest känd från “Basiron” som är en populär produkt för att behandla just finnar och akne.

Squalane

Squalane är en lätt och icke-komedogen olja som efterliknar hudens naturliga sebum och hjälper till att återfukta och skydda huden.

Zinkoxid

Zinkoxid är en mineralbaserad ingrediens som fungerar som en fysisk solskyddsfaktor, och skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar.

Grönt te-extrakt

Grönt te-extrakt är ett antioxidant-rikt extrakt som skyddar huden från miljö-skador och minskar tecken på åldrande.

Alfahydroxisyra (AHA-syra)

Alfahydroxisyror eller AHA-syror är en grupp vattenlösliga syror som används för kemisk exfoliering, de bidrar till att avlägsna döda hudceller och främja en jämnare hudton.

Betahydroxisyra (BHA-syra)

Betahydroxisyra eller BHA-syra är en oljelöslig syra, som salicylsyra, som exfolierar huden och hjälper till att rensa porerna från smuts och talg.

Kollagen

Kollagen är ett protein som ger huden dess fasthet och elasticitet. Används i hudvårdsprodukter för att förbättra hudens struktur och reducera fina linjer.

Azelainsyra

Azelainsyra är en ingrediens som används för att behandla akne och rosacea, samt för att ljusa upp hudtonen och minska pigmentering.

Arganolja

Arganolja är en näringsrik olja som är känd för sina återfuktande egenskaper och förmågan att förbättra hudens elasticitet och mjukhet.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en kraftfullt fuktighetsbevarande ingrediens som kan hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten, vilket hjälper till att återfukta och “plumpa upp” huden.

Mandelsyra

Mandelsyra är en typ av AHA-syra som är mildare än andra syror och passar bra för känslig hud. Den exfolierar huden försiktigt och hjälper till att jämna ut hudtonen.

Resveratrol

Resveratrol är en kraftfull antioxidant som finns i rött vin och vindruvor. Den skyddar huden mot skador orsakade av fria radikaler och bidrar till en fastare och mer ungdomlig hud.

E-vitamin

E-vitamin är en antioxidant som hjälper till att skydda huden från skador som uppstått av fria radikaler och UV-strålar, samt har återfuktande egenskaper.

Laktobionisk syra

Laktobionisk syra är en polyhydroxisyra (PHA) som är känd för att vara mildare än AHA-syra. Den exfolierar huden skonsamt och är lämplig för känslig hud.

Ferulasyra

Feruralsyra är en kraftfull antioxidant som ofta används i kombination med vitamin C och E för att förstärka deras effekter och skydda huden mot skador orsakade av solen och miljön.

Panthenol

Panthenol eller Provitamin B5, är en ingrediens som lugnar och återfuktar huden, och bidrar till att förbättra hudens elasticitet och mjukhet.

Centella asiatica

Centella asiatica eller Gotu Kola, är en ört som är känd för sina läkande och lugnande egenskaper, ofta använd i produkter för känslig och irriterad hud.

Propolis

Propolis är ett hartsliknande material som produceras av bin, rikt på antioxidanter och känd för sina lugnande, helande och anti-bakteriella egenskaper.

Snigelextrakt

Snigelextrakt är ett populärt ingrediens i K-beauty (Koreansk skönhet), känt för sina återfuktande och läkande egenskaper, som hjälper till att återställa och lugna huden.

Bakuchiol

Bakuchiol är ett naturligt alternativ till retinol, som erbjuder liknande fördelar för huden som att minska fina linjer och rynkor, utan den irritation som ibland kan förknippas med retinol.

Havtornsolja

Havtornsolja är en näringsrik olja som är rik på antioxidanter, vitaminer och fettsyror. Den är känd för sina återuppbyggande och återfuktande egenskaper.

Grönt te

Grönt te är rikt på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. Det är effektivt för att lugna huden och skydda mot miljöskador.

Arbutin

Arbutin är en ingrediens som används för att ljusa upp hudtonen och minska synligheten av mörka fläckar och hyperpigmentering.

Allantoin

Allantoin är en lugnande ingrediens som hjälper till att mjuka upp och skydda huden, samtidigt som den främjar läkning och förnyelse av cellerna.

Askorbinsyra

Askorbinsyra är en ren form av vitamin C, en kraftfull antioxidant som hjälper till att ljusa upp hudtonen och bekämpa tecken på åldrande.

Koffein

Koffein används i hudvård på grund av dess anti-inflammatoriska egenskaper och förmågan att minska svullnader och mörka ringar, särskilt runt ögonen.

Bivax

Bivax är ett naturligt vax som erbjuder skyddande, återfuktande och lugnande egenskaper, ofta använt i läppbalsam och krämer för torr hud.

Havreextrakt

Havreextrakt är känt för sina lugnande och anti-inflammatoriska egenskaper, används ofta för att behandla känslig och irriterad hud, inklusive eksem.

Sheasmör

Sheasmör är ett rikt, näringsgivande smör som intensivt återfuktar och mjukgör huden, lämpligt för mycket torr hud.

Glykolsyra

Glykolsyra är en typ av alfa-hydroxisyra (AHA) som effektivt exfolierar huden, hjälper till att avlägsna döda hudceller, och främjar en klarare och mer strålande hudton.

Kolloidal silver

Kolloidal silver är känd för sina antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper, används ibland i produkter som riktar sig mot akne och irriterad hud.

Röda alger

Röda alger är rika på antioxidanter och mineraler, dessa alger används för att återfukta och lugna huden, samt skydda mot miljöfaktorer.

Avokadoolja

Avokadoolja är en näringsrik olja som har höga halter vitaminer och fettsyror, känd för sina återfuktande och mjukgörande egenskaper för huden.

Tamanuolja

Tamanuolja är en olja som är känd för sina läkande och helande egenskaper, ofta använd för att behandla ärr, inflammation och solskador.

Koalasyra

Koalasyra är ett milt exfolierande ämne som är känt för att hjälpa till att förbättra hudens struktur och utseende genom att försiktigt ta bort döda hudceller.

Urea

Urea är en komponent som naturligt förekommer i huden, känd för sina utmärkta fuktighetsbevarande egenskaper och används ofta i produkter för torr och fjällande hud.

Kalendulaextrakt

Kalendulaextrakt är en lugnande ingrediens som är bra för känslig eller irriterad hud. Kalendula hjälper till att minska rodnad och främjar snabbare läkning av huden.

Sötpotatisextrakt

Sötpotatisextrakt är rik på antioxidanter och betakaroten, som hjälper till att ljusa upp och jämna ut hudtonen samtidigt som det skyddar huden mot miljöskador.

Lakritsrotsextrakt

Lakritsrotsextraktet är känt för dess förmåga att ljusa upp hudtonen, minska hyperpigmentering och rodnad, samt dess lugnande egenskaper.

Astaxantin

Astaxantin är en kraftfull antioxidant som är mycket effektivare än vitamin E och hjälper till att skydda huden mot UV-strålar.

Kamomill

Kamomill är ett extrakt som är känt för sina lugnande och anti-inflammatoriska egenskaper, bra för känslig hud.

Jojobaolja

Jojobaolja är en lätt och icke-komedogen olja som efterliknar hudens naturliga oljor, vilket gör den effektiv för att balansera hudens sebumproduktion.

Vitlertextrakt

Vitlerextrakt används för dess anti-inflammatoriska egenskaper och förmågan att lugna rodnad och irritation i huden.

Kopparpeptider

Kopparpeptider är kända för att stimulera hudens läkningsprocess och främja kollagen- och elastin-produktion, vilket bidrar till fastare och smidigare hud.

Aktivt kol

Aktivt kol används i hudvårdsrengöring på grund av dess förmåga att dra ut orenheter och absorbera överflödigt fett från huden.

Blåbärsextrakt

Blåbärsextrakt är rikt på antioxidanter och vitaminer, blåbärsextrakt hjälper till att skydda huden mot oxidativ stress och förbättrar hudens struktur och fasthet.

Svampextrakt

Svampextrakt från svampar som Shiitake eller Reishi, används på grund av deras rika antioxidanta innehåll och förmågan att ljusa upp och jämnt ut hudtonen.

Kaktusextrakt

Kaktusextrakt är känt för sina intensivt återfuktande egenskaper samt förmågan att lugna och återställa stressad hud.

Hudvårdsprodukter

Det finns mängder av produkter som lämpar sig för hudvård. Här är de listade och deras defintioner.

Ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring är en produkt som används för att ta bort smuts, olja, smink och andra orenheter från huden. Finns i olika former såsom gel, skum, olja och kräm.

Toner

Toner är en lättflytande vätska som appliceras efter rengöring för att återställa hudens pH-balans, ta bort eventuella orenheter som är kvar och förbereder huden för ytterligare hudvårdsprodukter.

Serum

Serum är en koncentrerad formula som innehåller aktiva ingredienser för att behandla specifika hudproblem, bland annat åldrande, torr hud eller pigmentering.

Ansiktskräm

Ansiktskräm är en fuktgivande hudvårdsprodukt som hjälper till att återfukta och skydda huden, kan innehålla olika aktiva ingredienser för att möta olika hudvårdsbehov.

Ögonkräm

Ögonkräm är en fuktgivande kräm som är specifikt formulerad för det känsliga området runt ögonen. Den kan hjälpa till att förminska mörka ringar, svullnader och fina linjer.

Ansiktsolja

Ansiktsolja är en näringsrik hudvårdsprodukt som använder oljor för att återfukta på djupet och nära huden, ofta lämplig för torra hudtyper eller för extra näring under kallare månader.

Solskydd

Solskydd är en produkt som skyddar huden mot skadliga UVA- och UVB-strålar. Finns i olika former såsom kräm, spray och gel.

Ansiktsmask

Ansiktsmask är en behandlingsprodukt som appliceras i ett tjockt lager på huden och behålls på huden under en specifik tid. Finns i olika varianter som återfuktande, djuprengörande eller lugnande.

Exfolierare

Exfolierare är en produkt som tar bort döda hudceller från hudens yta, antingen genom fysiska skrubbkorn eller kemiska syror. Hjälper till att främja cellförnyelse och jämn hudton.

Nattkräm

Nattkräm är en rikare ansiktskräm som används på natten för att ge intensiv återfuktning och behandling medan huden reparerar sig själv under sömnen.

Läppbalsam

Ett läppbalsam är en återfuktande produkt speciellt utformad för läpparna för att förhindra eller behandla torrhet och sprickor.

Spot treatment

Spot treatment är en lokalbehandling för akne eller finnar, ofta med ingredienser som salicylsyra eller bensoylperoxid för att snabbt minska inflammation och rodnad.

Micellärt vatten

Micellärt vatten är ett skonsamt rengöringsmedel som använder miceller, små rengörande oljedroppar, för att ta bort smink och orenheter utan att irritera huden.

Peeling gel

Peeling gel är en milt exfolierande produkt som använder naturliga enzymer eller kemiska syror för att försiktigt avlägsna döda hudceller utan den slipande effekten av en fysisk skrubb.

Ansiktsmist

En ansiktsmist är en återfuktande ansiktsspray som kan användas när som helst under dagen för att fräscha upp och återfukta huden, ofta innehåller den lugnande ingredienser som Aloe Vera eller termiskt vatten.

Ansiktsvatten

Ansiktsvatten är en lätt, oljefri fuktgivare som ofta är vattenbaserad och ger återfuktning utan att tynga ner huden, lämplig för oljig eller akne-benägen hud.

Pore strips

Pore strips är mala remsor som läggs på huden, vanligtvis över näsan, för att fysiskt dra ut svarta pormaskar och orenheter från porerna.

BB cream (Blemish balm)

BB-cream eller blemish-balm-cream är en mångsidig produkt som kombinerar fuktgivare, solskydd och lätt foundation i en enda formula för att jämna ut hudtonen och skydda.

CC-cream (Color correcting)

CC-cream eller color-correcting-cream liknar BB-cream, men med tillägg av färgkorrigerande egenskaper för att adressera problem som rodnad eller gråhet i huden.

Ansiktsbalm

Ansiktsbalm är en tjock, intensivt näringsgivande hudvårdsprodukt som används för att återfukta på djupet och lugna mycket torr eller irriterad hud.

Halskräm

Halskräm är en produkt som är speciellt utformad för huden på halsen och dekolletage-arean, ofta med ingredienser som stramar upp och förbättrar hudens elasticitet.

Ansiktslotion

Ansiktslotion är en lättare form av ansiktskräm, ofta vattenbaserad, som ger återfuktning utan att vara för tung eller oljig. Lämplig för normal till blandad hud.

Lermask

Lermask är en ansiktsmask gjord av lera eller lerbaserade ingredienser som effektivt drar ut orenheter och absorberar överflödig olja från huden.

Oljekontrollerande gel

Oljekontrollerande gel är en produkt som specifikt är utformad för att reglera oljeproduktionen i huden, ofta med ingredienser som mattar ner och minskar glans.

Retinolkräm

Retinolkräm är en kräm som innehåller retinol, en derivat av vitamin A, känd för sina anti-aging egenskaper och förmågan att förbättra hudens textur och minska synligheten av fina linjer.

Ansiktsskrubb

Ansiktsskrubb är en exfolierande produkt med små korn som fysiskt skrubbar bort döda hudceller för att ge en slätare och mer strålande hud.

Ansiktsroller / Jade roller

Ansiktsroller eller jade roller är ett verktyg som används för att massera ansiktet, ofta gjort av jade eller rosenkvarts, för att främja blodcirkulationen och minska svullnad.

Solskyddsspray

Solskyddsspray är ett lätt solskydd i sprayform som är lätt att applicera, särskilt lämpligt för kroppen där man inte når med händerna.

Ögonmask

Ögonmask är en behandling för ögonområdet, ofta i form av hydrogel-pads, som är utformade för att minska svullnad, mörka ringar och fina linjer.

Nattmask

Nattmask är en intensivt återfuktande och näringsrik mask som appliceras över natten för att ge djup återfuktning och behandling medan huden återhämtar sig under sömnen.

Lip scrub / läppskrubb

Lip scrub eller läppskrubb är en exfolierande produkt speciellt framtagen för läpparna, för att avlägsna torra och döda hudceller, vilket lämnar läpparna mjuka och släta.

Kroppslotion

Kroppslotion är en återfuktande kräm eller lotion som är specifikt framtagen för huden på kroppen, ofta rikare än ansiktslotion och kan innehålla doft eller andra hudvårdande ingredienser.

Tekniker inom hudvård

Det finns massor av olika tekniker för att vårda huden. Här är de listade och deras definitioner.

Dubbelrengöring

Dubbelrengöring är en rengöringsmetod där man först använder en oljebaserad rengöringsprodukt följt av en vattenbaserad rengöringsprodukt.

Exfoliering

Exfoliering är processen att ta bort döda hudceller från hudens yta för att främja cellförnyelse och förbättra hudens utseende.

Microneedling

Microneedling är en teknik som använder små nålar för att skapa mikroskador i huden, vilket stimulerar kollagenproduktionen.

Ansiktsmassage

Ansiktsmassage är en teknik för att stimulera blodcirkulationen och dränera lymferna i ansiktet, vilket kan ge en mer uppstramad och strålande hud.

Ansiktsånga

Ansiktsångande är användning av ånga för att öppna upp porerna och mjuka upp huden, vilket gör det lättare att rengöra och ta bort smuts.

Dermaplaning

Dermaplaning är en exfolieringsmetod som involverar skonsamt skrapning av hudens yta med en speciell skalpell för att avlägsna döda hudceller och fjun.

Ansiktslager

Ansiktslager är en metod där flera hudvårdsprodukter appliceras i en specifik ordning för att maximera deras effektivitet och fördelar för huden.

Microströmsterapi

Mikroströmsterapi är en ansiktsbehandling som använder lågfrekventa strömmar för att stimulera musklerna i ansiktet, vilket kan leda till en fastare och mer tonad hud.

Hudvårdstermer

Hudvård har mängder med termer, och många av de är svåra att förstå. Här är en lista på de och deras definitioner.

Komedogen

Komedogen är en term som beskriver ingredienser eller produkter som kan täppa till porerna och orsaka akne.

Non-komedogen / Icke-komedogen

Icke-komedogen eller non-komedogen är en term som beskriver produkter som inte täpper till porerna, vilket är viktigt för personer som med aknebenägen hy.

Dermatologiskt testad

Dermatologiskt testad är en term som indikerar att en produkt har testats av hudläkare för att säkerställa dess säkerhet.

Hypoallergen

Hypoallergen är en term som används för att beskriva produkter som är formulerade för att minimera risken för allergiska reaktioner.

pH-balanserad

pH-balanserad är en term som indikerar att en produkt har ett pH-värde som är nära hudens naturliga pH, vilket hjälper till att bevara hudens barriär.

Fri från parabener

Termen “fri från parabener” indikerar att en produkt inte innehåller parabener, som är konserveringsmedel som vissa tror kan påverka hormonbalansen.

Icke-aknegen

Icke-aknegen är en term som används för att beskriva produkter som inte orsakar eller förvärrar akne.

Fri från sulfater

Termen “fri från sulfater” anger att en produkt inte innehåller sulfater, som är rengöringsmedel som kan vara för starka för vissa hudtyper och orsaka irritation.

Anti-aging

Anti-aging är en term som används för att beskriva produkter eller behandlingar som syftar till att minska tecken på hudens åldrande, som rynkor och fina linjer.

Hypoallergen

Hypoallergen betyder att en produkt har formulerats för att minimera risken för allergiska reaktioner.

Vegan

Vegan beskriver hudvårdsprodukter som inte innehåller några ingredienser som härstammar från djur.

Clean beauty

Clean beauty är en term som refererar till hudvårdsprodukter som är fria från vissa kemikalier och syntetiska ingredienser, och som ofta är miljövänliga och etiskt tillverkade.

Transdermal

Transdermal beskriver en metod eller process där aktiva ingredienser levereras genom huden för att uppnå en specifik effekt, ofta använt i plåster eller avancerade hudvårdsformler.

Sebum

Sebum är ett naturligt oljigt ämne som produceras av hudens talgkörtlar. Det hjälper till att hålla huden mjuk och återfuktad men kan också bidra till akne om det produceras i överflöd.

Mikroflora

Mikroflora är en term som refererar till de mikroorganismer, inklusive bakterier och svampar, som lever på hudens yta. En balanserad mikroflora är viktig för hudens hälsa.

Barriärfunktion

Barriärfunktion beskriver hudens förmåga att fungera som en barriär mot miljöfaktorer som föroreningar och patogener, samtidigt som den behåller fukt och skyddar mot fuktförlust.

Fotåldring

Fotåldring är en term som används för att beskriva hudskador orsakade av långvarig exponering för solens UV-strålar, vilket inkluderar rynkor, mörka fläckar och ojämn hudton.

Header-bilden i denna artikel är tagen av Sunny Ng